BoldogságKalauz

BoldogságKalauz

Győzd le a dühkitörésed 5 lépésben

2015. február 20. - FocusCoaching

Ahhoz, hogy a dühünket megfelelő módon tudjuk pozitív irányba transzformálni, előbb meg kell ismerkednünk magával a harag fogalmával.

Mi is a harag?

Haragot akkor érzünk, amikor vélt vagy valós sérelem, igazságtalanság ért minket és ezt meg akarjuk torolni.

Mit érzünk, amikor haragszunk?

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy felkaptuk a vizet. Amikor dühösek vagyunk, a testünkben is változás áll be, felmegy a vérnyomásunk, szaporábban ver a szívünk és hatalmas energia szabadul fel a testünkben.

 

Hogyan tudom kezelni?

1. Lélegezz mélyeket.

2. Ismerd fel, hogy most dühös vagy.

3. Uralkodj magadon. Kérj időt.

Óvakodjunk attól, hogy átadjuk magunkat a dühkitörésnek és robbanjunk vagy magunkba zárkózzunk és a másikhoz se szóljunk.

4. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért is haragszom? Mi az oka a haragomnak?

Tisztázzuk magunkban, hogy most jogos, tehát valódi sérelmet szenvedtünk el vagy indokolatlan a haragunk, amit előidézhet a fáradtság, stressz, a másik felé támasztott irreális elvárások. 

5. Gondoljuk végig, hogyan tovább. 

Az biztos nem jó megoldás, ha lekiabáljuk a párunkat, jól megmondjuk a magunkét. Az sem célravezető, ha elvonulunk és passzivitásba merülünk. Az egyik jó módszere a harag levezetésének, ha nem vesszük fel a kesztyűt, felülemelkedünk a dolgon. A másik módszer, ha a szeretetteljes konfrontálódást választjuk és elmondjuk a párunknak, miért vagyunk dühösek és aztán lehetőséget adunk számára, hogy tisztázza a helyzetet.

Tudatosan kezelni a haragunkat bizony nehéz, ám nem lehetetlen feladat. Egy kis odafigyeléssel, önvizsgálattal el lehet kerülni az olykor hosszú órákig tartó feszültséget.

süti beállítások módosítása