BoldogságKalauz

BoldogságKalauz

Miért félnek a férfiak a házasságtól?

2015. február 17. - FocusCoaching

A házasság nagy lépés egy pár életében, a másik iránti elköteleződés intézményesített kinyilvánítása. Mindkét félnek vannak félelmei a házasságot illetően, a férfiak tudják azonban megkérni a lány kezét, így övék a döntés. Ha a bizonytalanság miatt nem teszik fel a nagy kérdést, viszont a másik fél szeretne házasságban élni, akkor ez az ellentét  akár a kapcsolat végét is jelentheti.

marriageproposalsummer_0.jpg

Kozékiné Hammer Zsuzsanna szerint a férfiaknak az alábbiakban felsorolt félelmeik vannak a házasságot illetően.

1 A szabadság elvesztésétől való félelem

A házassággal az egész világ előtt kinyilvánítjuk egymás iránti elköteleződésünket, felvállaljuk a párunkat. A férfiak alaptalanul tartanak attól, hogy a házasság után megváltozik minden, hiszen az élettársi kapcsolatban már kialakul egyfajta közös életstílus, ami a házasság után tovább folytatódik.

2. Elköteleződéstől való félelem

Hol kezdődik az elköteleződés? Az összeköltözésnél vagy a házasságnál? Amíg az együttélésnél egyszerűbben ki lehet lépni a kapcsolatból, a házasságot nem adják fel olyan egyszerűen. Házasságban élőknél nagyobb arányban fordul elő párterapeuta felkeresése, hiszen a házastársak késztetést éreznek arra, hogy azt az intézményesített szövetséget, melyet kötöttek, meg kell menteniük, addig ez a késztetés az élettársaknál, a nagyobb fokú szabadságra is tekintettel, kisebb mértékű. 

baby-relationship-300x239.jpg

3. Gyermekvállalástól való félelem

A házasság után természetszerűleg születik meg a vágy a gyermek iránt. Ez azonban a párkapcsolat dinamikájának, a figyelem fókuszának megváltozását jelenti. Amúgy sem könnyű a férfiaknak egy újszülött gondozásában, később a gyermek nevelésében részt vállalni, hiszen az idő java részét az anya felügyelet alatt tölti.

 

4. Negatív tapasztalat

Aki már volt házas és tudja mivel jár egy válási procedúra, nehezebben megy bele egy újabb házasságba. Fél, hogy újra megismétlődik az egész.

5. Kihasználtságtól való félelem

Ha sikertelen a házasság és válásra kerülne sor, a férfiak félnek attól, hogy kisemmizik őket. Másik eset,ha sikeres ugyan, de tartanak attól, hogy a párjuk általuk tesz szert anyagi gyarapodásra, megszedi magát, amíg együtt vannak. Az ilyen típusú bizalmatlanság egyszerűen megbénítja a párkapcsolatot.

6. Ő az igazi? 

A rossz partnerválasztástól való félelem merülhet fel és fogalmazódik meg ezzel egyidejűleg egy sor kérdés - "Tényleg ő az a lány, akit kerestem?, Minden téren összeillünk?, Tökéletes ő az én számomra?"-, melyekkel fokozatosan elbizonytalanítja magát a férfi.

7. A barátok családi állapota

A környezetünk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy miképpen vélekedünk a világról. Ha a férfinak csak olyan barátai vannak, akiknél még nincs szó a családalapításról, akkor inkább elutasító lesz a házasság intézményével szemben, mint az, akinek inkább már családos apukák a barátai.

8. Egyetlen partner örökrerichard-gere-chicago.jpg

A hűség kérdése is okozhat frusztrációt a partnernek. Vajon hű társa tudok lenni a páromnak jóban-rosszban? Akkor is, ha megváltozik? Ellen tudok majd állni a csábításnak, ha csinos nők vesznek körül és amikor hazaérve a munkából a párom melegítőnadrágban, leharcoltan eteti a gyereket?

 9. A kudarctól való félelem

Mi történik, ha nem úgy alakul a lánykérés, ahogy elterveztem? Mi van, ha nemet mond? És, ha gondolkodási időt kér?  Ha ezekkel a kérdésekkel sokat foglalkozik a férfi, akkor megint csak elbizonytalanodik, és mindinkább félénkebb lesz.

10. Az esküvővel járó felhajtástól való szorongás

A többséget frusztrálja a nagy nap körüli felhajtás. Már a vendéglista összeállításától kezdve, a zenekar, a fotós keresés, az éjféli táncon át a torta fajtájáig folyamatosan kompromisszumokat kell kötni a szülőkkel, testvérekkel, akiknek már volt esküvőjük és kérés nélkül is nagyon szívesen megosztják tapasztalataikat a házasodó párral.

A megfelelő kommunikációval megértethetjük párunkkal az aggályainkat. Az egy helyben toporgás nem vezet előre, próbáljunk kompromisszumot kötni.

 

A bejegyzéshez felhasznált irodalom: Kozékiné Hammer Zsuzsanna A vonakodó "talán" férfiak Mindennapi Pszichológiában megjelent cikke.

süti beállítások módosítása