BoldogságKalauz

BoldogságKalauz

Igen, Drágám! - Papucsok a párkapcsolatban

2015. január 16. - FocusCoaching

Különböző személyiségűek vagyunk egy individualitást ösztönző világban. Légy egyedi! Állj ki magadért! Valósítsd meg az álmaidat! - ezt halljuk mindenhol. Vannak olyan emberek azonban, akik a saját maguk vágyait, gondolatait, terveit félreteszik azért, hogy a párjuk kedvében járjanak.

cikkek_20945.jpg

Mit jelent az, ha valaki papucs?

Ez a kifejezés már önmagában valamilyen alá-fölérendeltségi viszonyt implikál a kapcsolatban, pedig az erőviszonyoknak közel egyenlőnek kellene lenniük.

Miért viselkedik valaki papucsként?

Ennek a viselkedésnek a hátterében az önbecsülés hiánya áll. Az ilyen önként behódoló típusú emberek már gyermekkorukban is a mások elvárásainak akartak megfelelni, nem akartak csalódást okozni senkinek. Felnőttként azért teszik félre a saját akaratukat, hogy megfeleljenek párjuknak. A biztonságot keresik, és úgy érzik, hogy ha mindent megtesznek a kedvesüknek, akkor abból baj nem lehet, ezzel bebiztosítják magukat.

Mit tegyek, ha a párom egy papucs?

Ági tanácsot kért egyik barátnőjétől és elmondta neki, hogy Bálint, a párja,  mindent megcsinál, mindig Áginak van igaza, mindig olyan programokra mennek, ahová Ági akar. Érzi, azonban hogy ez nem oké.

A barátnő válasza: Hogy mit csinálj? Semmit! Milyen jó neked, bezzeg ha nekem Tomi lenne ilyen.

Helyes ez? Nem. Ágit sem hagyja nyugodtan, érzi, hogy ez nem fair Bálinttal és magával szemben sem. Hiszen ez a viselkedés kis dózisokban a kapcsolatuk elején még tetszett is Áginak, nem is gondolta, hogy ez a túlzásba vitt előzékenység, figyelmesség az alacsony önértékelésből és szeretetéhségből fakad.

Akkor mit tehet?

A beszélgetés, a másik biztatása nagyon sokat jelent. Értessük meg partnerünkkel, hogy attól még, ha bizonyos kérdésekben nem értünk egyet, annak még nem lesz az a következménye, hogy véget vetünk a kapcsolatnak. 

Mert miről is szól igazán egy párkapcsolat?

Szerelemről, tiszteletről és egymás elfogadásáról.

stock-footage-man-embracing-waiting-woman-from-behind-in-a-park.jpg

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása